Primul Târg de Crăciun organizat la Seminarul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași

Seminarul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași a găzduit, în data de 17 decembrie 2024, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, în premieră, Târgul de Crăciun, organizat cu binecuvântarea și implicarea pr. prof. dr. Constantin Simiraș, de către Asociația Părinților Seminarului, împreună cu Consiliul Reprezentativ al Elevilor și în parteneriat cu diriginții, coordonatorul de proiecte și programe extrașcolare, profesorii și elevii Seminarului. Într-o atmosferă caldă și primitoare, specifică acestei perioade a anului, Târgul s-a ridicat la înălțimea unui colind, iar toți cei implicați – elevi, părinți și profesori – au contribuit, cu zâmbet și bucurie, la crearea acestui eveniment al tradiției, solidarității și mai ales al dăruirii. 

Un moment deosebit în cadrul târgului a fost concursul între standurile claselor artistic decorate, cu produsele specifice sezonului, pline de imaginație și extrem de creative. Elevii au creat decorațiuni de iarnă dintr-o multitudine de materiale și cu tehnici variante de lucru, unele  artistice, altele din zona hand-made, de la origami până la pictură pe sticlă, felicitări, icoane, globuri, ghirlande, bijuterii împletite, vase din ceramică, produse decorative în tehnica picturii pe lemn, articole sculptate în lemn. O competiție care a pus în valoare talentul și implicarea elevilor.

Clasa a XI-a C, coordonată de dna. prof. diriginte Manuela Anuței, s-a remarcat prin volumul impresionant de donații de produse decorative extrem de ingenioase și prin calitatea excepțională a organizării standului. Cu o echipă inimoasă și unită și prin comuniunea elevilor cu părinții, echipa clasei a XI-a C a obținut premiul I și titlul „Clasa celor mai harnici și creativi elevi”.

Elevii clasei a XI-a A, sub îndrumarea doamnei diriginte prof. dr. Larisa Koller și cu sprijinul părinților voluntari, au impresionat de asemenea prin numărul mare de produse realizate și donate. Cu un entuziasm molipsitor, dar și cu un simț al frumosului demn de un decorator profesionist, au obținut premiul al II-lea și titlul „Clasa celor mai entuziasmați și ingenioși elevi”. Căci, cine ar fi crezut că un stand de Crăciun ar putea deveni locul perfect pentru a-ți exersa abilitățile de marketing?

Nu în ultimul rând, elevii clasei a IX-a C, coordonați de dna. dirigintă prof. dr. Ioana Măriuței și cu sprijinul la stand al părinților voluntari alături de elevii clasei, s-au remarcat prin produse creative și diverse. Cu un mix de idei interesante și, se pare, multă răbdare, având standul cu cele mai multe produse pictate (mai ales pentru a face față tuturor întrebărilor despre „cum ai făcut globulețul acesta și ce materiale ai folosit pentru a…?”) au obținut și acești elevi aprecieri din partea publicului, premiul al III-lea și titlul „Clasa celor mai dedicați și originali elevi”. 

Felicităm toți diriginții și elevii claselor implicate, a IX-a A, B, C, D, a X-a A, B, C, D, a XI-a A, B, C și a XII-a A pentru mobilizarea exemplară a elevilor și pentru reușita Târgului de Crăciun. Mulți dintre profesorii diriginți au fost prezenți și implicați trup și suflet alături de elevi, având standuri frumos decorate, cu cadouri atractive și originale care l-ar fi surprins chiar și Moș Crăciun! Mulțumim  diriginților prof. Paula Cazamir; prof. Petronela Dăscălescu; arhidiac. prof. Mihai Ursache; pr. prof. Iulian Zaltariov (care a contribuit cu o donație importantă din partea clasei a X-a B); prof. dr. Florina Cozmescu; prof. Dănuț Cârciumariu; pr. prof. Gabriel Coroamă; prof. Mihaela Partene, care au fost alături de noi în fiecare clipă. Târgul a fost un real succes, nu doar din punct de vedere al donațiilor obținute, dar și al entuziasmului și al comuniunii dintre participanți. Această colaborare a demonstrat încă o dată spiritul de dăruire al echipei noastre, iar rezultatele au adus bucurie tuturor. 

Mulțumim tuturor celor care au făcut parte din acestui proiect! Împreună, elevi, părinți, profesori și diriginți, am transformat acest eveniment într-o adevărată sărbătoare, am învățat să împărtășim și să înmulțim darurile primite de la Dumnezeu.

Donațiile obținute din târg vor susține, prin Asociația Părinților Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, proiectele educaționale dedicate specializării Patrimoniu Cultural, demonstrând astfel angajamentul comunității noastre pentru promovarea educației prin artă și frumos.

Un gând de recunoștință îl adresăm doamnei prof. univ. dr. Gabriela Lupșan, avocat în Baroul Iași, care ne-a susținut din partea Asociației Părinților (mamă elev din clasa a X-a D) și care a fost sufletul acestui eveniment. Cu delicatețe și multă implicare, a mobilizat atât profesorii, cât și părinții voluntari și elevii, contribuind esențial la succesul târgului. Mulțumim, de asemenea, părinților care au susținut evenimentul prin prezența lor în calitate de voluntari la Târg, prin donațiile de articole decorative realizate împreună cu elevii, prin sponsorizări sau/și prin donațiile oferite pentru premiile claselor și darurile colindătorilor: dna. Alina Moise (mamă elev din clasa a XI-a A și președinta Asociației Părinților); dna. Mihaela Cârcu - Drăgănescu (mamă elev din clasa a XI-a A);  dna. Carmen Popa (mamă elev din clasa a XI-a C); dna. Alina Doboș (mamă elevă din clasa a XI-a C); dna. Mariana Nunu (mamă elev din clasa a XI-a C); dna. Petronela Borș (mamă elev din clasa a XI-a C); dna. prof. Alina Ștefanache (mamă elev din clasa a XI-a C); dna. Beatrice Lăzărescu (mamă elevă din clasa a IX-a C); dna. Elena Mirela Popa (mamă elevă din clasa a IX-a C); dna. Gabriela Zdrob (mamă elevă din clasa a IX-a C);  dna. Ana Maria Cârcu (mamă elev din clasa a IX-a D); dna. Mariana Serediuc (mamă elev din clasa a IX-a D); dna. Elena Busuioc (mamă elev din clasa a IX-a A); dna. prof. Irina Mihu (mamă elev din clasa a X-a D); dna. Felicia Lombadă (mamă elevă din clasa a X-a C); dna. Andreea Pâreală (mamă elevă din clasa a X-a C); dna. Valerica Morărașu (mamă elevă din clasa a X-a C).

Felicitări tuturor celor implicați – a fost primul nostru târg și ne-am descurcat grozav! Suntem încântați de ceea ce am realizat împreună și așteptăm cu nerăbdare următoarea ocazie de a promova talentul și creativitatea micii noastre comunități, susținând astfel dezvoltarea proiectelor, principiilor și tradițiilor  Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași.

(Prof. Raluca Balan, coordonator proiecte și programe educative extrașcolare)